Cikkek

A stressz hatása szervezetünkre

 

Egyre többször találkozom olyan problémákkal, hogy a betegség hátterében nincs semmilyen szervi elváltazás, csak az illető pörög a saját kis mókuskerekében, és észre sem veszi, hogy ezt meg kellene állítani, és ki kellene belőle szállni. Sokszor ez csak akkor tudatosul, mikor valamilyen testi tünet megjelenik, és megállítja a folyamatot. A stressz hosszútávon nagyon romboló tud lenni….

Bővebben

Pszichés zavarok összefüggése a vér ólomkoncentrációjával.

Középkorú férfi pszichés problémákkal és nem múló bőrtünetekkel keresett meg.
Elmondása szerint felkeresett pár pszichológust, bőrgyógyásznál is járt, de kisebb javulás után többnyire mindig visszaesés van. Szerinte a párkapcsolatai is emiatt mennek tönkre.
. …

Bővebben

Immunitás és a csecsemőmirigy

A csecsemőmirigy vagy timusz, neve a görög “thymos” szóból ered, mely “életenergiát” jelent. A mellkasban helyezkedik el, a légcső és a szegycsont között. Egy fontos nyirokszerv, antitesteket termel, ami biztosítja a celluláris immunitást. …

Bővebben

Magas pulzusszám, szívritmuszavar, gyenge gyomorműködés

Egy idős hölgy, kétségbeesetten hívott fel, hogy nagyon magas a pulzusa, és az orvos azt mondta, hogy így nem ülhet repülőre, pedig neki már megvan a repülőjegye, és 5 nap múlva utazik.
A vérnyomása is ingadozott …

Bővebben

Magas vérnyomás és magas vércukorszint

Amire az orvosi rendelőben már nincs idő.

Egy hozzám forduló hölgy magas vérnyomás és magas vércukorszint miatt keresett meg.
Elvégzett minden orvosi vizsgálatot, és megkapta a megfelelő gyógyszereket. Járt dietetikusnál is, akivel megbeszélték az étrendet és beállította a diétáját.. …

Bővebben

Gyermekkori magas vérnyomás

Az önismereti munkában szerzett tapasztalatok sokat segíthetnek ha krízishelyzetbe kerülünk.
Hiszen egy krízishelyzetben felszabaduló, addig elfojtott energia ugyanúgy használható építésre mint rombolásra. A döntéshez viszont egy felelősségteljes, érett személyiség szükséges. …

Bővebben

Felelősségvállalás

Az önismereti munkában szerzett tapasztalatok sokat segíthetnek ha krízishelyzetbe kerülünk.
Hiszen egy krízishelyzetben felszabaduló, addig elfojtott energia ugyanúgy használható építésre mint rombolásra. A döntéshez viszont egy felelősségteljes, érett személyiség szükséges. …

Bővebben

A pajzsmirigyműködés zavarainak lehetséges okai:

A gyulladás fontos szerepet játszik, a stressz mellett, a pajzsmirigy témakörében. Gyulladáskeltő citokinek keletkeznek, melyek sok mindenben befolyásolják a pajzsmirigy működését, mint pl. lerontják a konverziót. …

Bővebben

Pajzsmirigy és Hashimoto

A Hashimoto-thyreoditis már egy krónikus pajzsmirigy gyulladást jelent. Amikor begyullad a szövet, először túlműködés jelentkezhet és utána, ahogy elkezd sorvadni a pajzsmirigy szövetállománya átmegy alulműködésbe. Ilyenkor érdemes gluténmentes diétát tartani, mivel a glutén …

Bővebben

Pajzsmirigy: egészség – betegség

A pajzsmirigy alulműködés napjainkban az egyik leggyakrabban előforduló betegség.
A pajzsmirigy túlműködéssel ellentétben, alulműködés esetén túl kevés pajzsmirigyhormon jut a vérbe, melynek következménye energiahiány és csökkent alapanyagcsere.Tünetei lehetnek: súlygyarapodás …

Bővebben

Kinek mitől hullik a haja?

A haj is fehérjéből épül fel, mivel a kreatin is egy fehérje.
Nézzük csak meg az emésztésünket, és kezdjük is mindjárt a gyomornál. Ha kevés a gyomorsavunk, vagy nem jó a minősége, akkor nem lesz tökéletes a fehérje emésztés, amiből az következik, hogy nem lesz aminosav sem. …

Bővebben

A Nervus Vagus hatása az emésztőrendszerre

Munkám során egyre több emésztőrendszeri problémával találkozom, szerteágazó tünetekkel. Van akinél csak puffadás van, melyhez székrekedés vagy hasmenés társul. De van, hogy a bőr jelez, hogy gyulladás van a bélrendszerben vagy a vastagbélben elszaporodtak…

Bővebben

Emésztőrendszerünk és az érzelmeink kapcsolata

Egy fiatal lány azzal keresett meg, hogy nem tudja emészteni a tejet és a tejtermékeket.
A felmérésnél az emésztőrendszer is jelzett egy kicsit, főleg a máj körüli nyirok, de legtöbb helyen a szív jelent meg, hogy a szívet kell kezelni, ami elsőre kicsit furcsának tűnt. De ahogy elkezdtünk beszélgetni kiderült….

Bővebben

Érzéseink kezelése

Gyógyulásunkat nagy mértékben befolyásolja, hogyan kezeljük érzéseinket.És mégis hogyan kezelhetnénk az érzéseinket? – kérdezik sokan Dr. David R. Hawkins Elengedés című könyvében azt írja, hogy érzéseink kezelésének 3 fő módja van…. Bővebben

Pályafutásom kezdete

Hogyan is kezdődött segítői pályafutásom? Már kora gyermekkorban megjelent bennem a segítő szándék, mivel édesanyám sokat betegeskedett. Viszont a miértek is nagyon foglalkoztattak. Miért pont most? Miért pont Ő? És miért velem történik mindez? Gyermekként… Bővebben

Önismereti út

Az önismeret által betekintést nyerhetünk saját lényünkbe és az életünkbe.Az egész arról szól, hogy megismerjem és elfogadjam önmagam, és mindezzel együtt saját magam megváltoztathatatlanságát is. 

Bővebben

A stressz hatása szervezetünkre

Egyre többször találkozom olyan problémákkal, hogy a betegség hátterében nincs semmilyen szervi elváltazás, csak az illető pörög a saját kis mókuskerekében, és észre sem veszi, hogy ezt meg kellene állítani, és ki kellene belőle szállni. Sokszor ez csak akkor tudatosul, mikor valamilyen testi tünet megjelenik, és megállítja a folyamatot. A stressz hosszútávon nagyon romboló tud lenni. Érdemes néha megállni és lazítani egy kicsit, ne várjuk meg, hogy egy betegség kényszerítsen rá.

Minden betegség rendelkezik érzelmi-pszichológiai összetevővel, és éppen emiatt lehetséges a belső stresszfaktor eltávolításával egy betegség lefolyásának a megfordítása.

Az elfojtott érzéseink határozzák meg a hitrendszereinket, valamint az önmagunkkal és a másokkal kapcsolatos észlelésünket.
A legtöbb ember számára a legnagyobb stresszt zömében nem a külső ingerek jelentik, hanem a saját elfojtott érzelmeink nyomása. Ezek az elfojtott érzelmek válnak elsődleges stresszforrásá, úgyhogy még nyugodt külső körülmények között is ki vagyunk téve az idült belső stressznek.

Stresszel reagálunk egy olyan észlelt veszélyre – legyen az vélt (képzeletbeli) vagy valós – amely biztonságunkat vagy testi épségünket fenyegeti. Az inger lehet külső vagy belső, jellegét tekintve pedig fizikai, mentális vagy érzelmi. Egy vészhelyzeti ingerre a test először vészreakciót indít be, azután kezdetét veszi a rezisztencia fázisa, és ha az inger továbbra is fennáll, akkor beáll a kimerülési állapot.

A vészreakció az agykéreg –> hipotalamusz –> hipofízis –> mellékvese –> vérkeringés (kortizol, adrenalin) útvonalon fut végig. Ezenfelül agyi hormonok is felszabadulnak, és a test szimpatikus idegrendszere ingert kap. Az adrenalin szétárad a test minden szervébe, és/hogy felkészítse azokat a harcra vagy a menekülésre.

A második fázisban, ami a rezisztenciáé, a test megkísérli helyreállítani a homeosztatikus egyensúlyt, amely hormonális, illetve az anyagcsere- és ásványianyag-háztartásban bekövetkező változásokat jelenti. Folyadékfelhalmozódás kíséretében nátrium kerül a szövetekbe (bedagad a boka). Hétvégén, nyugalmi állapotban pedig sűrűbben kell vizelnie, ami a kortizolszint hirtelen esésének a következménye.

A harmadik már a kimerülési állapot. Ha a test tűrőképességét meghaladó állapot továbbra sem mérséklődik, akkor a védelmi mechanizmusok elégtelenül kezdenek el működni. Beáll a mellékvese kimerülési állapota. A test védelmi rendszere ekkor már túl gyenge ahhoz, hogy ellensúlyozza a stressz hatásait, és az immunrendszer is legyengül/áldozatul esik.

Akut vészreakció során a bélműködés és az emésztés is leáll, a gyomor belső falának vérellátása pedig csökken. Ha a stressz továbbra is fennmarad, az idegrendszer egyensúlytalansága és a hormonális változások eredményeként a gyomorsav túlteng (reflux) és az emésztőenzimek túltermelődnek. Az emésztőenzim és a sósav felszaporodása a meggyengült bélcsatornák belső falán fekélyesedést, vagyis stresszfekélyt idéz elő. Más esetekben a krónikus, abnormális stresszre adott reakció akár a sósav- vagy enzimtermelés leállása is lehet, ami emésztési zavarokhoz és alultápláltsághoz vezet.

A béltraktus mellett az érrendszer is vészreakcióval válaszol a stresszre. Ha a stressz állandósul, azaz krónikussá válik, a szív, a véredények és a vesék is károsodhatnak, magas vérnyomást és/vagy koszorúér elzáródást okozva. A stressz végső soron az agyvérzésért, a szívrohamért és a magas vérnyomásért is felelős lehet.

Sok esetben mi magunk teremtjük ezeket a feszültséggel teli reakciókat, méghozzá annak következményeként, amit az elménkben tartunk. Milyen szemüvegen át látjuk a világot? Milyen is a mi szemüvegünk? De hát ezt a bizonyos szemüveget bármikor le lehet venni vagy meg lehet törölni ahhoz, hogy tisztán lássuk és érzékeljük a világot. Viszont ehhez bátorság kell és nagyon erős hit. Vállalni a sebezhetőségünket, és bízni, hinni abban, hogy a hibáinkkal együtt is szerethetőek vagyunk, valamint így is elfogadnak minket. Ehhez nagyon sok önismereti munka szükséges, a bennünk lévő belső erő felébresztése céljából. Hosszú és göröngyös az önismereti út, valamint sokszor igen fájdalmas is. És mégis megéri dolgozni rajta, hogy az ítélkezés, a bűntudat, a szégyen, a gyűlölet és a harag helyét felválthassa az elfogadás, a tisztelet és a szeret.

A szeretet endorfinokat és életenergiát szabadít fel, és gyógyító balzsam a stressznek kiszolgáltatott életre. Élj hát te is ezzel a csodálatos lehetőséggel!

Egy kutya akár 10 évvel is meghosszabbíthatja az életünket. Hiszen a szeretet, a gyengédség, a törődés és a baráti kapcsolat, amit egy kutya jelent, mérsékli a stressz negatív hatásait. Ezt én is tanúsíthatom, mert két gyönyörű, nagy kutyám van, és ahogy ők tudnak szeretni, az szinte felülmúlhatatlan.

Szerző: Horváth Éva

2024.03.02.

Pszichés zavarok összefüggése a vér ólomkoncentrációjával.

Nehézfémterheltség

Középkorú férfi pszichés problémákkal és nem múló bőrtünetekkel keresett meg.
Elmondása szerint felkeresett pár pszichológust, bőrgyógyásznál is járt, de kisebb javulás után többnyire mindig visszaesés van. Szerinte a párkapcsolatai is emiatt mennek tönkre.

A felmérésből kiderült, hogy ólom volt a vérében, és így már teljesen érthető miért nem lehetett tartós a gyógyulás.

Az ólommérgezés sajnos valós probléma napjainkban is.
Az ólom a csontokba kerül, és mivel a csontok anyagcseréje nem annyira gyors, így hosszú időre elraktározódik. 4 generáción át is öröklődhet, mert a várandósság során az anya szervezetében a csontállomány egy része elvész, és ilyenkor nagy mennyiségű ólom szabadul fel, ami bekerül a vérkeringésbe, és ebből a magzat is kap jócskán, sajnos.

Különbözó tüneteket okozhat:
– tanulási nehézség
– koncentrációs zavar
– hiperaktivitás
– IQ csökkenés
– idegrendszeri problémák
–  ingerlékenység
– vérképzési probléma
– magas vérnyomás
– köszvény
– álmatlanság
– étvágytalanság
– hasi fájdalom
– bőrproblémák………………..

Az ólom kivezetése a csontokból és a vérből nagyon hosszú folyamat, és komoly figyelmet igényel.

A kivezetés elkezdése előtt kulcsfontosságú:
• az emésztőrendszer megtámogatása, hogy a kiválasztott méreganyagok ki tudjanak ürülni a szervezetből.
• fehérjeemésztés támogatása, gyomorsav és enzim pótlás
• segíteni az epetermelést keserű gyógynövényekkel
• bélmotilitás, bélnyálkahártya regenerálás
• nyirokrendszer tisztítása
• vesék, mellékvesék támogatása
• rendszeres vízfogyasztás
• C vitamin, E vitamin, Mg, Kálium, Zn, Se, O3, Lecitin pótlása

Vérkép előtte, utána és közben is. (3-6 havonta)
Amalgám esetén TILOS az ólom kivezetése!
Vesén keresztül ürül, ezért nagyon fontos, hogy a vesék állapota rendben legyen, és a rendszeres vízfogyasztás.

Ólomterheltség esetén a D vitamin és a Molibdén szedése nem ajánlott, mert be tudja vinni a csontokba a jódot a csontépítő (osteoblast) sejtek aktiválódásának a stimulálása által.

A csontokból direktben nem lehet az ólmot kivezetni, mert nincs olyan kelátor, ami oda bejut, megköti az ólmot, és ki is tudja hozni. Ezért a protokollok szerint DMSA-t (vízoldékony kelátor) alkalmazva havi 1-2 alkalommal, pár napos kivezető kört kell csinálni, ami által lecsökken az ólom koncentrációja a vérben. Ezáltal létrejön egyfajta egyensúlytalanság a csontban és a vérplazmában lévő koncentráció között. És ahogy folyamatosan cserélődik a csontállomány, az ólom elkezd kiáramlani a vérbe, addig a szintig, amíg ez az új egyensúly be nem áll. Nem az egész fog kijönni, de utána jön egy újabb kivezető kör, amikor újra lecsökken az ólom koncentrációja, és így apránként lehet kicsalogatni a csontokból. A cél mindig az, hogy a vérből leürítsük az ólmot, és akkor a gradiens következtében, ahogy a csontállomány folyamatosan bomlik és épül, a felszabaduló ólom bekerül a vérbe, ahonnan DMSA-val ki tudjuk csalogatni, ciklikus jelleggel.
A DMSA, mint vízoldékony kelátor elsősorban az extracelluláris térben tudja jól kifejteni a hatását. Ez kimondottan hasznos a kivezetés első fázisában, ezért havonta egy 3 napos DMSA kört kell csinálni, amire jöhet majd az ALA, ami egy zsíroldékony kelátor. És minden 3. ALA kört DMSA-val kell felturbózni. A körök között legalább ugyanannyi szünetet kell tartani, mint amilyen hosszú a kör. Hosszabb lehet, de rövidebb nem.

Mellékhatásokra is lehet számítani, mint pl:
• gasztrointesztinális diszkomfort érzet,
• bélgombásodás (Candida)
• májenzimek emelkedése
• fehérvérsejtek (neutrophil) csökkenése

Erős elhatározást, komoly felelősséget, fegyelmet és figyelmet igényel, valamint kitarást és türelmet.
Hálás köszönet Árvay Bálintnak és csoportjának az önzetlen segítségért ebben a témában.

nehézfémterheltség, ólom, emésztőrendszer, pszichészavarok, figyelemzavar, ingerlékenység,
álmatlanság, étvágytalanság, magasvérnyomás, köszvény

Kép forrása: Pinterest

Szerző: Horváth Éva

2024.01.30.

Immunitás és a csecsemőmirigy

Immunitás és a csecsemőmirigy

A csecsemőmirigy vagy timusz, neve a görög “thymos” szóból ered, mely “életenergiát” jelent. A mellkasban helyezkedik el, a légcső és a szegycsont között. Egy fontos nyirokszerv, antitesteket termel, ami biztosítja a celluláris immunitást.

A mérések folyamán sokszor találkozom csecsemőmirigy sorvadással, amit bevallom őszintén sokszor nem igazán értettem. A pubertáns kor után állománya folyamatosan elzsírosodik, elsorvad, kötőszövetté alakul, de a működése, azért teljesen nem áll le.
Nem véletlenül mondják, hogy a csecsemőmirigy az immunvárunk. A T-limfociták elérésének a legfőbb helye.
A T-limfociták szerepe kettős:
 egyrészt az egész immunrendszer karmesterei, szabályozói,
 másrészt az ún. sejtközvetített immunreakció végrehajtói, tehát a sejtekben élő patogének elpusztításában játszik fontos szerepet.

Az autoimmun betegségek akkor kezdődnek el, amikor a csecsemőmirigy elveszíti a funkcióját, nem működik rendesen, mert elzsírosodik, elsorvad. Innen indulnak az autoimmun jellegű krónikus megbetegedések.

Itt nagyon fontos megemlíteni a táplálkozást és a rágást. Ahogy az étel a szánkba kerül és elkezdjük rágni, összekeveredik a nyállal, melynek oldószer feladata van. Antibakteriális anyagokat tartalmaz, amely csökkenti a bevitt táplálék mikrobális életét. Attól függően fejti ki fertőtlenítő hatását, hogy az adott ételt mennyi ideig tartjuk a szánkban, vagyis mennyi ideig rágjuk.
A táplálék találkozik a torokban lévő, mandulákból álló Waldeyer pirogov nyirokgyűrűvel, és a nyálban lévő mikróbák kiváltanak egy ingert. Ez az információ azonnal továbbhalad és lejut a csecsemőmirigybe, ahol megindul a T sejtek kiképzése.

Tehát, amilyen ételt eszünk, és amilyen mikróbák vannak azon az élelmiszeren -mondjuk egy frissen leszedett almán-, annak megfelelően fogja a szervezetem igazítani az immunitásomat.

Egy egészséges emberi szervezet a környezetével harmóniában van.

Nagyon-nagyon fontos az alapos rágás, valamint a friss, helyi élelmiszerek bevitele, amelyeken még megtalálhatók a természetben jelen lévő mikróbák, és nincsenek agyon sterilizálva, mint a nagy supermarketekben vásároltak. Hiszen annak függvényében fog működni az immunitásunk, amilyen élelmiszert beviszünk. És akkor itt érdemes elgondolkodni a sokféle mindenmentes élelmiszereken is. A szerteágazó emésztőrendszeri tüneteket sokan így kezelik, de a kiváltó ok, legyen az lelki vagy testi, attól még nem lesz megoldva, és egy idő után egyre hosszabb lesz azoknak az élelmiszereknek a listája, melyeket nem tolerál a szervezetünk. Végül már nem marad más, csak a rizs, sárgarépa, csirkemell, mert minden mástól tünetelünk. Néhány hétig tényleg érdemes diétázni, amíg a bél regenerálódik, de utána fokozatosan vissza kell vezetni a tápláló, hasznos élelmiszereket. Kivétel ez alól a glutén, a cöliákiásoknál.
Egyoldalú táplálkozás esetén a bélflóra diverzitása nagyon lecsökken, ami utána kihat a hangulatunkra is, a bél-agy tengely működésén keresztül.
Fontos a változatos, friss és egészséges élelmiszerek bevitele, úgy, abban a formában, ahogyan az a természetben megtalálható, a rajta lévő mikrobákkal együtt, ahhoz, hogy a mikrobiom is megfelelő legyen. Vásárláskor részesítsük előnyben a helyi kistermelőket.

Ha a csecsemőmirigy jól működik, akkor nem alakulnak ki az emberben különböző félelmek, fóbiák, szorongások és depresszió sem.
A kisgyerekek nem véletlenül ütögetik ösztönösen a mellkasukat, ugyanis a csecsemőmirigyet így lehet külsőleg aktivizálni. A nevetés is jó hatással van rá, valamint az éneklés és a zümmögés.

Szerző: Horváth Éva

2024.01.05.

Magas pulzusszám, szívritmuszavar, gyenge gyomorműködés
 

Magas pulzusszám, szívritmuszavar, gyenge gyomorműködés

Egy idős hölgy, kétségbeesetten hívott fel, hogy nagyon magas a pulzusa, és az orvos azt mondta, hogy így nem ülhet repülőre, pedig neki már megvan a repülőjegye, és 5 nap múlva utazik.
A vérnyomása is ingadozott, megszédült és ráadásul még el is esett. Az egész bal oldalát fájlalta, szerencsére törés nem volt, csak zúzódás. De sikerült összegyűjtenie szinte mindent, ami nehezítő tényező volt az utazáshoz.

Este mikor odaértem és megláttam, hát tényleg nem volt valami jó állapotban.
Többször segítettem már neki, és nagyon bízott benne, hogy most is meg tudjuk oldani, rendbe fog jönni és el tud utazni. Nagyon erős hite volt és a kitartása is megvolt hozzá.

A mérés folyamán hamar fény derült a gyenge gyomorműködésre. Elmondása szerint pár nappal azelőtt, hogy rosszul lett születésnapi ünnepségen volt, ahol kicsit többet evett a kelleténél. Erre másnap még töltöttkáposztát vacsorázott, ami az egyik legnehezebben emészthető étel. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy ilyen állapotba kerüljön.
Itt fontos megjegyezni, hogy a hölgynek az epehólyagját már 50 éve eltávolították és a pajzsmirigye is alulműködik. És mindehhez még hozzáadódott egy jó nagy adag stressz és idegeskedés. Izgult a lányáért, aki repülővel utazott, valamint az unokájáért, akinek fellépése volt Vancouverben, mint akrobata műkorcsolyázó.
Több minden összeadódott, ami az emésztés felborulásához vezetett.

A gyenge gyomorműködés miatt, az étel szinte emésztetlenül haladt tovább, amire jött a gázosodás, megnőtt a gyomor térfogata, nyomta a szívet. A félig emésztett táplálék, ahogy haladt az áteresztő bélben, emésztetlen fehérjék kerültek a véráramba, amit a szervezet toxinként kezelt.

A pajzsmirigy alulműködés miatt nem volt jó a hormontermelés, amire szinte minden szervnek szüksége lenne, de legfőképpen az emésztőrendszernek, mert ott a legerősebb a szekréció. És mivel nincs epehólyag, így a zsíremésztés is akadozott, főleg az esti étkezésnél.
A bőséges születésnapi vacsora, ami egy szelet tortával zárult, és arra még egy pohár hideg üditő, teljes káoszt eredményezett az emésztőrendszerben.

Az édes torta hatására megemelkedett a vércukorszint, amire egyre több inzulint termelt a hasnyálmirigy. Az inzulin és a T3, T4 kvázi egymás ellentétei. Mivel a pajzsmirigy hormonjai abban segítenek, hogy az energia kifelé áramoljon, tehát felhasználjuk az energiát, az inzulin pedig abban segít, hogy a kívülről berakott energiahordozóból raktározott energia legyen. Ez a kettő egymással szembe megy.

A stressz hatására a mellékvese elkezdett több kortizolt termelni. A pajzsmirigyhormonok viszont a kortizol jelenlétében ellenkező hatást váltanak ki, ami főleg az emésztőrendszerben nyilvánul meg, vagyis rontja az emésztés minőségét.
És mivel aludni sem tudott az idegeskedéstől, felborult a cirkadián ritmus is. Az alváshiány pedig rontja az amúgy is gyenge pajzsmirigy működését.
Itt már szinte minden érintett volt a tobozmirigytől kezdve, agyalapi mirigy, pajzsmirigy, hasnyálmirigy, máj, bélrendszer, mellékvese.

Annyira túlterhelt volt minden, hogy ezt még egy fiatal szervezetnek is elég nehéz lenne helyrehozni, nemhogy 86 évesen, stresszhelyzetben, egy vesével, epehólyag nélkül, gyulladt bélrendszerrel és elégtelen pajzsmirigyműködéssel.

De szerencsére a végére minden jól alakult, és sikeresen teljesítette a 20 órás utazást.
A legelső dolog az volt, hogy meg tudjam nyugtatni, hogy minden meg fog oldódni, és ezzel együtt szép lassan a pulzusa is rendeződött. Majd ezt követte néhány napos diéta, egy kis májméregtelenítés, bélregenerálás és gyulladáscsökkentés. Az emésztőrendszerrel lesz még feladat, és természetesen az étkezésre is oda kell figyelnie, de a helyzethez képest nagyon szépen regenerálódott.

A magas pulzusszám sok esetben a kialvatlanság jele, valamint annak, hogy túl sok toxin van a szervezetben, ami ebben az esetben az emésztetlen táplálék és a stressz következménye volt. A túlterhelt szervezet pedig lelassul, nehezebben tud regenerálódni, amit fokozott vérellátással próbál kompenzálni.

Szerző: Horváth Éva

2023.11.26.

Magas vérnyomás és magas vércukorszint
 

Magas vérnyomás és magas vércukorszint.
Amire az orvosi rendelőben már nincs idő.

Egy hozzám forduló hölgy magas vérnyomás és magas vércukorszint miatt keresett meg.
Elvégzett minden orvosi vizsgálatot, és megkapta a megfelelő gyógyszereket. Járt dietetikusnál is, akivel megbeszélték az étrendet és beállította a diétáját.
Az előírtak alapján cselekedett, de mégsem érezte jól magát, és az értékek sem igazán akartak javulni, amitől még idegesebb lett.
Szerette volna holisztikusan látni, hogy mi is zajlik az ő szervezetében, és hogyan tudna változtatni az állapotán.

Beszélgetésünk során hamar kiderült, hogy ez az egész akkor kezdődött, mikor a párja, egyik napról a másikra otthagyta őt egy másik személy miatt. Így hát nem csoda, hogy a szigorú diéta és a gyógyszerek nem hoztak számára megfelelő változást, hiszen még a diétát is stresszként kezelte a szervezete.
A mérés után kiderült, hogy problémáinak nagy része pszichés eredetű, és az agyalapi mirigy stimulálásával egyértelmű volt a változás.
Stresszhelyzetben a mellékvese azt a parancsot kapja, hogy több hormont termeljen, mert menekülni kell. A kortizol és az adrenalin megemelik a vércukorszintet, azért, hogy az izmok számára elegendő tápanyag álljon rendelkezésére. Ezzel párhuzamosan a vérnyomás is megemelkedik, hiszen nagyobb nyomásra van szükség, hogy a 20-szoros mennyiségű vér az izmokba jusson.
És ehhez még hozzáadódik az is, hogy ha állandó szimpatikotóniában vagyunk a szervezet magasan tartja a vércukorszintet, elzárja az utat a raktárakhoz, mert a meneküléshez az izmoknak szüksége lesz a cukorra, hiszen abból állítja elő az energiát. A magas vércukorszint miatt a hasnyálmirigy folyamatosan termelni fogja az inzulint, de az nem tud bejutni a sejtekbe, mert a stresszhormonok megváltoztatják a sejtek fogékonyságát az inzulinra, és így kialakulhat az inzulinrezisztencia.

Ha a stressz nem csökken, a szervezet egy idő után kimerül.
Ilyen helyzetben nem elegendő csak diétázni és bekapkodni a gyógyszereket.
A gyógyuláshoz teljes életszemléletváltás szükséges.
Gondolati struktúra váltás, lazító technikák, Vagus kezelés, csoportos terápiás foglalkozások, mozgás, hosszú séták a természetben……ugyanolyan fontosak.

Magas vérnyomás esetén, amennyiben nem szervi eredetű, érdemes elgondolkodni azon is, hogyan kezeljük a konfliktushelyzeteket. Mennyire tudunk önmagunk maradni konfliktus esetén? Vagy inkább az elkerülést választjuk?

Szerző: Horváth Éva

2023.11.19.

Gyermekkori magas vérnyomás
 

Gyermekkori magas vérnyomás

Az elmúlt évtizedben egyre több tudományos bizonyíték gyűlt össze, amely arra mutat rá, hogy figyeljünk jobban oda születendő gyermekünkre. Akár alszik, akár ébren van, szüntelenül ráhangolódik az anyai szervezet megannyi rezdülésére, édesanyja összes gondolatára és érzésére. A fogantatás pillanatától ezek a méhen belüli élmények alakítják az agyat, s teremtik meg a későbbi személyiség, lelki alkat és jellem alapjait. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy szeretetben, gyűlöletben vagy éppen csak sietségben fogan meg a gyermek.

Az anya és az apa együtt vesz részt a fogantatás és a várandóság folyamatában, akkor is ha az anya hordja ki a gyermeket. Bármit is tesz az apa, mélységesen kihat a születendő csecsemőre. Például ha elhagyja családját, vagy megcsalja párját, mélyrehatóan befolyásolja magzatával való kapcsolatát.

A stresszhormonok mozgósítják a szervezet védekezőapparátusát. Mikor az anyai jelzések bejutnak a magzati véráramba, ott ugyanazokra a célsejtekre, szövetekre és szervekre hatnak, mint az anyában. Stresszes környezetben a magzati vér elsősorban az izmokhoz és a hátsó agyba áramlik, hogy a végtagokat és az agy ama területét táplálja, amelyek az életmentő reflexek központjai. Ezenközben nem jut vér a zsigerekbe, s a stresszhormonok elnyomják az előagy működését. A magzati szövetek fejlődése részben vérellátásukkal, részben pedig funkciójukkal függ össze. A méhlepényen átáramló anyai vér hormonjai krónikus stresszhatás alatt megváltoztatják a magzat keringésének megoszlását, és mélyrehatóan befolyásolják a születendő gyermek életfolyamatait.

A születendő gyermek nem csupán táplálékot vesz magához az anyai keringésből. Ha a kismamát krónikus stresszhatások érik, a kelleténél jobban megnő vérében a kortizol és a többi stresszhormon szintje is. A kortizol hatásnak kitett magzatnál későbbiekben magas vérnyomás fejlődik ki, mivel a magzati kortizolszint fontos szabályozó szerepet játszik a kiválasztást végző vesesejtek fejlődésében. A nefronok működése szorosan összefügg a sóanyagcsere és így a vérnyomás szabályozásával.
Kedves apukák kísérjétek figyelemmel és támogassátok a párotokat, hiszen minden kismama megérdemli a nyugodt és boldog babavárást, hogy egészséges és kiegyensúlyozott gyermeknek adjon életet.

Kép forrása: Pixabay

Szerző: Horváth Éva

10. 28.

Felelősségvállalás
 

Felelősségvállalás

Az önismereti munkában szerzett tapasztalatok sokat segíthetnek ha krízishelyzetbe kerülünk.
Hiszen egy krízishelyzetben felszabaduló, addig elfojtott energia ugyanúgy használható építésre mint rombolásra. A döntéshez viszont egy felelősségteljes, érett személyiség szükséges.
Ezért a terápia vagy folyamatkísérés egyik első és legfontosabb lépése, hogy a gyógyulni vágyó személy megértse a felelősségvállalás szükségességét.

Az elfojtás és a menekvés ugyan egyszerűbb és gyorsabb mint a szembenézés, csak nem vezet megoldáshoz.

A tagadás pedig komoly érzelmi és fejlődési akadályokhoz vezet.

A tudattalanul elfojtott érzésekhez mély bűntudat és félelem kapcsolódik. Sokszor félünk szembenézni a legbelsőbb érzéseinkkel. Ezért a bennünk lévő elfojtott és letagadott érzést kivetítjük a körülöttünk lévő emberekre, mintha az érzés hozzájuk tarozna, és akkor lesz kire haragudni.

Bátorság és őszinteség szükséges ahhoz, hogy felismerjük saját működésünket, és megértsük érzéseink kezelési módját.

Az önismeret folyamatában felszínre kerülnek azok a sérelmek, bent ragadt fájdalmak, amelyek mindenképp átalakításra várnak.
A legjobb megoldás ha felelősséget vállalunk saját érzéseinkért és megtanuljuk kezelni őket.
Az önismereti út sokszor nagyon tud fájni, sőt néha olyan mint egy pokoljárás, mégis felemelő. Felismerni, hogy szabadon választhatunk a lehetőségek közül, megnyugtató.

Kép forrása: Pinterest

Szerző: Horváth Éva

  1. 10. 27.
A pajzsmirigyműködés zavarainak lehetséges okai:
 
A pajzsmirigyműködés zavarainak lehetséges okai:

A gyulladás fontos szerepet játszik, a stressz mellett, a pajzsmirigy témakörében.

Gyulladáskeltő citokinek keletkeznek, melyek sok mindenben befolyásolják a pajzsmirigy működését, mint pl. lerontják a konverziót. Hiába termeli a pajzsmirigy a kevésbé aktív T4 hormont, ha az nem tud átalakulni az igazán aktív T3 hormonná. A konverzió nagy része a májban és a vékonybélben történik. Ezért fontos az egészséges májműködés, a bélrendszer, a mikrobiom, valamint a vesék állapota is. A dejodináz enzim végzi a konverziót, de szelénhiány esetén nem tudja megfelelően ellátni a szerepét, ezért a szelénpótlás is fontos. A szelént viszont nagyon károsítja a higany, ezért erre is érdemes figyelni. Van-e amalgám fogtömés a szánkban? Törtünk-e össze valaha higanyos lázmérőt? A higany az immunrendszerre, az idegrendszerre és az emésztőrendszerre is nagyon rossz hatással van. Ha az elemi higany bejut a pajzsmirigybe, akkor bármit csinálhatunk, a TSH magas marad, mivel a higany blokkolja a pajzsmirigy optimális működését.

De alulműködéses tünetek jelentkezhetnek akkor is, ha túl sok pajzsmirigyhormon kötődik meg. Ösztrogéndominancia esetén a májban megemelkedik a tiroxinkötő fehérje szintézise, fokozódik a termelése, ami által megkötődik a pajzsmirigyhormon és kevesebb lesz a szabad frakció. Ilyenkor az a jó megoldás, ha a megtámogatjuk az ösztrogén lebontási útvonalakat, vagyis májméregtelenítés és áttérés a funkcionális életmódra.

Ha viszont alacsony a TBG szintje, akkor több szabad hormon lesz a vérben, és sokkal aktívabbak leszünk. De ezt a negatív hatást a szervezetünk a receptorok érzékenységének csökkentése által igyekszik majd ellensúlyozni. Ezáltal csökkeni fog a PM hormonreceptoroknak az érzékenysége. De hiába kering a vérben a sok hormon, ha nem jut be a sejtekbe.

Nőknél többnyire PCOS –el és IR –el jár együtt, mert ilyenkor az inzulinreceptorok érzékenysége is leromlik, és a tesztoszteron szint általában magas lesz.

Mindennek a magja az emésztőrendszeren jelentkezik először, és utána jön a krónikus fáradtság, megváltozik a kortizol szint, majd jön a hajhullás, hízás vagy fogyás. Lelki elfojtások esetén viszont az emésztőrendszerünk nem tud megfelelően működni, és a felszívódás sem lesz jó.

Ha hosszantartó stresszben vagyunk, akkor a pajzsmirigy segíti, hogy túléljük a stresszhelyzetet. A problémát az szokta okozni, mikor nem tudja visszaállítani a normál tartományba, és ez az életminőség róvására megy. Működési zavar áll be a hipotalamusz – hipofízis – mellékvese tengelyen, ami szintén pajzsmirigy problémához vezet.

Hipofízis ACTH hormont termel, amivel stimulálja a mellékvese kéregállományát a kortizol hormon szekréciójára, ami stresszeli a pajzsmirigyet és a mellékvesét. Ezáltal diszbiózis alakul ki, toxikus anyagok lesznek a bélben, melynek következtében megemelkedik a kortizol szint, azért, hogy a szervezet ellensúlyozza ezeket a stresszhatásokat. De ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor egy idő után már kimerül és leesik, mert már nem bírja tovább tartani ezt a magas stresszhormon szintet. A megemelkedett kortizolszint megemeli a tengely működését, a pajzsmirigy is áldozatul esik és leszabályozódik.

Ráadásul télen még kevesebb a napfény is, ami segítené a D vitamin szintézist és az egész immunrendszert megfelelően stimulálni. Mindez anyagcsere lassulást okoz, ezért télen nem kellene annyira pörögni. Ilyenkor a T3 egy kicsit alacsonyabb is.

A laborleletek mellett nagyon fontos a tünetek figyelembe vétele is. Sok esetben előfordul, hogy a vérkép túlműködést jelez és mégis alulműködéses tünetek jelentkezhetnek. Ezért a pajzsmirigy normál működésének visszaállítása elég összetett dolog.

Kép forrása: Pinterest

Szerző: Horváth Éva

  1. 10. 20.

Pajzsmirigy és Hashimoto

Pajzsmirigy és Hashimoto

A Hashimoto-thyreoditis már egy krónikus pajzsmirigy gyulladást jelent. Amikor begyullad a szövet, először túlműködés jelentkezhet és utána, ahogy elkezd sorvadni a pajzsmirigy szövetállománya átmegy alulműködésbe. Ilyenkor érdemes gluténmentes diétát tartani, mivel a glutén egy elég nehezen emészthető fehérje, és az immunrendszerünk idegen betolakodónak tekinti a véráramba kerülő emésztetlen fehérje molekulát, és támadással reagál rá.
A glutén fehérje szerkezete hasonlít a pajzsmirigy fehérje szerkezetéhez és immunrendszerünk nem tud különbséget tenni, így nem csak a glutén molekulákat támadja meg, hanem sajnos a pajzsmirigy szövetet is. Ez főleg szivárgó bélszindróma (leaky gut) esetén fordul elő, mivel a glutén növeli a zonulin termelődését, ami megnyitja a szoros sejtkapcsolódásokat a bélfalban, és ezáltal a csak félig emésztett fehérje törmelékek kikerülnek a vérbe, és az immunrendszerünk azonnal ugrik rá.

Hashimoto esetén gyengébbek a detox képességek, és ilyenkor a toxikus terheltség elér egy olyan szintet, ami már kibillenti a szervezet egyensúlyát. Ahhoz, hogy megállítsuk a gyulladást segítenünk kell a glutation rendszer működését, amihez fontos az antioxidánsok bevitele.

A gyulladás 3x –osan rombolja a pajzsmirigy egészségét:
– megzavarja a HHP tengelyt
– rontja a T4 –T3 konverziót
– romlik a sejtbejutás, vagyis a sejtmembrán funkciói

Kulcs szerepe van az egész pajzsmirigytéma körében, mivel olyan gyulladáskeltő citokinek termelődnek, amelyek lerontják a konverziót, valamint befolyásolják a sejthártyán lévő receptorok érzékenységét.

Az emésztőrendszerünknek és a mikrobiom diverzitásának nagyon fontos szerepe van a gyógyulás megvalósulásában.

Az emésztőrendszerünk első állomása a szájüreg. Ennek rendezése is nagyon fontos a gyulladás tekintetében, mivel a szájüreg és a pajzsmirigy a nyirokrendszert tekintve közös körön van, ahol a nyirokfolyadék lecsapódik.

Lelki elfojtások esetén az emésztőrendszer sem tud megfelelően működni, és ebből kifolyólag nem lesz jó a felszívódás sem. Az önismeretnek itt fontos szerepe van abban, hogy vállaljuk önmagunkat és merjünk önazonosak lenni.

A pajzsmirigy érzelmi tartalma – “falat siettetés” – szeretné megmutatni nekünk, hogy egyes helyzeteket úgy reagálunk le, mintha nem lenne rá elég időnk, gyerünk gyorsan, hamar, siessünk, mert túl lassú vagyok. Jelezheti számunkra, hogy sürgetek valamilyen dolgot, vagy tolni szeretném az időt.

Minden esetben érdemes holisztikusan tekinteni a tünetekre. Megtalálni azt, amiért és ahol felborult az egyensúly a szervezetben, ami jelenleg, most éppen a pajzsmirigy területén mutatkozik meg, de valójában minden mindennel összefüggésben van.

Kép forrása: Pinterest

Szerző: Horváth Éva

  1. 10. 16.

Pajzsmirigy: egészség – betegség

A pajzsmirigy alulműködés napjainkban az egyik leggyakrabban előforduló betegség.

A pajzsmirigy túlműködéssel ellentétben, alulműködés esetén túl kevés pajzsmirigyhormon jut a vérbe, melynek következménye energiahiány és csökkent alapanyagcsere.

Tünetei lehetnek: súlygyarapodás, száraz bőr, törékeny köröm, hajhullás, fáradtság, alacsony vérnyomás, hidegérzékenység, székrekedés és még sok más is.

Ennek autoimmun változata a Hashimoto thyreoiditis, amikor a gyulladás a pajzsmirigyet érinti, majd annak pusztulásával jár. Évek alatt fejlődik ki, és megelőzhetik a pajzsmirigy túlműködésre utaló tünetek.
A pajzsmirigy működés szoros összefüggésben áll a mellékvese működésével, és aszerint változik, ahogyan a stresszre reagálunk. Krónikus stressz eredményeként megemelkedik az adrenalin- és a kortizolszint, ami negatívan hat a pajzsmirigy működésére.
A betegséget kórokozók is elindíthatják, amelyek diszbiózist okozhatnak, mint például a Helicobacter pylori, Coxackie, Epstein-Barr (EBV)…

Számos tanulmány kimutatta, hogy a bélben élő mikroorganizmusok sokféle betegség keletkezésében vesznek részt. Diszbiózis esetén enyhe gyulladás alakul ki a bélben, ennek következményeként romlik a felszívódás, például a jódé és a szeléné is. Ezek az ásványi anyagok létfontosságúak lennének a pajzsmirigy normál működéséhez. A diszbiózis hozzájárul az áteresztő bél kialakulásához, és így az erős gyulladáskeltő lipopoliszacharidok (LPS) bejuthatnak a véráramba, ami által szisztémás gyulladás alakulhat ki.

Az autoimmun betegségek egyik kiváltó oka, hogy a toxinok át tudnak jutni a gyulladt nyálkahártyán, bejutnak a keringésbe és immunreakciót váltanak ki.

Ha holisztikusan tekintünk az autoimmun betegségekre, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy azok az emberek hajlamosak rá, akik elnyomják saját érzelmi szükségleteiket, hogy másokat szolgáljanak. Elfojtják a természetes és egészséges dühüket, és úgy érzik ők a felelősek mások boldogságáért. És ha az a másik esetleg rosszul érzi magát, akkor azért is önmagukat hibáztatják.
A pajzsmirigy alulműködés kiégésre és az életkedv hiányára is utalhat. Gondoljuk át, hogy mennyire hajszoltuk túl magunkat, mielőtt még megjelentek volna a tüneteink.
A pajzsmirigy göbök pedig azt szeretnék jelezni számunkra, hogy nem ott tartunk, ahol kellene és amire készültünk. Időbeni eltolódás van.

Elégtelenség esetén hiányzik az élet iránti érdeklődés, elszigetelődünk a külvilágtól, védőbástyát (pajzsot) építünk magunknak, és a gyökértelenség gondolata is felmerül. Míg túltengésnél a túlzott teljesítménykénszer uralkodik, félelem, hogy valamiről lemaradunk. De ide sorolhatnánk az érzelmek visszaszorítását, valamint az elnyomott halálfélelmet is.
A funkcionális orvoslás a betegséget a kiváltó ok szerint próbálja megközelíteni és gyógyítani, a holisztikus orvoslás pedig test-lélek-szellem szinten.

A betegség kezelésében fontos szerepe van az életmód, de különösen a táplálkozás megváltoztatásának. Elsősorban a gyulladáskeltő ételek elhagyásának, mint például a glutén, a tejtermékek, a cukor, a szója, az alcohol vagy akár a tojás. A köles is ide tartozik a goitrogén hatása miatt.
A pajzsmirigy teljes gyógyulásához nem elég csak a reggeli hormon adagot bekapkodni. A teljes gyógyulás eléréséhez hozzátartozik a Vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozása, az emésztőrendszer regenerálása, a testmozgás, valamint a minőségi alvás, a gyulladáscsökkentő étrend mellett.

A pajzsmirigy funkciókat otthon is lehet tesztelni, például a reggeli testhőmérséklet mérésével. Három egymást követő reggel, még ágyban fekve, hagyományos lázmérővel, hónaljban megmérjük a testhőmérsékletünket. Ha a mért érték átlaga 36,6 fok alatti, akkor valószínűsíthető a pajzsmirigy alulműködés. Ha viszont 37,2 felett van, akkor pedig túlműködésre gyanakodhatunk.
A tesztet nem szabad elvégezni menstruáció és ovuláció alatt. Sajnos befolyásolhatják az eredményt különféle gyógyszerek és megbetegedések, de nagy általánosságban ez egy jó mutatója a pajzsmirigyhormonok sejtszintű aktivitásának, amiben benne van a hormonok termelődése, konverziója és a sejtekbe jutása is. A legjobb, a hagyományos – de ne higanyos!! – lázmérő használata, és legalább 10 percig szükséges mérni.
Ezzel a teszttel folyamatosan visszacsatolást kaphatunk arról is, hogy a változtatásokkal milyen eredményeket értünk el.
>>>folytatás-Pajzsmirigy és Hashimoto

Kép forrása: Pinterest

Szerző: Horváth Éva

  1. 10. 06.

Kinek mitől hullik a haja?

A hajhullásnak több oka is lehet, mint például:

• ásványi anyag hiány
• hajfesték minősége
• száraz sampon használata
• nem megfelelő a fejbőr vérellátottsága
• nehézfémterheltség
• toxikus terhelés
• túl sok stressz
• alacsony önbecsülés
• felszívódási zavar

Lehetne ezt még hosszasan sorolni, de mint tudjuk hajunk szépsége és egészsége belülről fakad.
A haj is fehérjéből épül fel, mivel a kreatin is egy fehérje.
Nézzük csak meg az emésztésünket, és kezdjük is mindjárt a gyomornál. Ha kevés a gyomorsavunk, vagy nem jó a minősége, akkor nem lesz tökéletes a fehérje emésztés, amiből az következik, hogy nem lesz aminosav sem.
És ha még az alapos rágás is elmarad, közben pedig a telefonunkat bújjuk, esetleg még iszunk egy jó nagy pohár vizet is a végén, vagy rosszabb esetben valami cukros lötyit, akkor ne csodálkozzunk, ha különböző emésztőrendszeri tünetek jelentkeznek. A szervezetünk bírja egy darabig, de ha ez napi rendszerességgel történik, akkor egy idő után elfárad, és az egyensúly felborul, ami meglátszik a bőrünkön és a hajunkon is.

Tudatos figyelemmel és egy kis idő ráfordításával sokat tehetünk egészségünk érdekében.
Nyugodtan üljünk le enni, végezzünk néhány hasi légzést, majd törekedjünk arra, hogy mind az öt érzékszervünkkel az evésre koncentráljunk. Érezzük az étel illatát (olfaktorikus), csodáljuk meg a benne lévő színeket (vizuális), élvezzük a finom ízeket (gusztatorikus), hallgassuk ahogy a fogaink megörlik a falatot (akusztikus), és ha fölé tesszük a kezünket érezhetjük, hogy hideg vagy meleg az adott étel, de akár meg is tapinthatjuk (kinesztetikus).

Az elején nehéznek tűnhet, sőt lesz olyan is, hogy kimondottan idegesítő lesz, főleg mikor kevés az idő. De megéri, és ha minden nap gyakoroljuk, szervezetünk meg fogja hálálni, és a hajunk is.
Fontos lenne még a fejbőr átmasszírozása minden reggel, fésülködés előtt. Beletúrunk a hajunkba mind a 10 ujjunkkal és fejtetőről indulunk, majd szépen haladunk lefelé a fül irányába és utána a fül mögött hátra és végül lefelé a nyak irányába. A fül mögötti részen, egyben a Nervus Vagust is stimuláljuk. A Nervus Vagus a X. agyideg, és a legnagyobb beidegzési területtel rendelkezik. Nevezhetnénk a belső szemünknek is. A Vagus stimulálásával rendeződik a vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus egyensúlya.
És ezáltal a stresszt is lazábban kezeljük.

Pár perc ráfordítással mindjárt jobban indul a nap.

Szerző: Horváth Éva

  1. 10. 02.

A Nervus Vagus hatása az emésztőrendszerre

Munkám során egyre több emésztőrendszeri problémával találkozom, szerteágazó tünetekkel. Van akinél csak puffadás van, melyhez székrekedés vagy hasmenés társul. De van, hogy a bőr jelez, hogy gyulladás van a bélrendszerben vagy a vastagbélben elszaporodtak a barátságtalan bélbaktériumok vagy a gombák. Ez lehet akár ekcéma, psoriasis, seborrhea, rosacea, akné vagy a glutén okozta DHD. De megjelenhet nehézlégzés, szapora szívverés, magas vérnyomás, alvási rendellenességek, hajhullás, pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, mellékvese kimerülés, hormon problémák,ok nélküli szorongás, de akár pánik is.

Rengeteg féle diagnózis van: IBS, IBD, SIBO, SIFO, Chron, Colitis ulcerosa, Cöliákia, Hisztamin intolerancia, Reflux, IR, PCOS, Endometriózis, Diverticulózis………….

Néhány esetben a patkóbélben megtaláljuk a probléma okát, mely az elégtelen epe vagy hasnyálmirigy működés, amihez legtöbb esetben társul egy gyenge emésztés az alacsony gyomorsav miatt. Van olyan is, akinél az segít, ha méregtelenítjük a szervezetet és utána rendezzük a bélflórát. De azt tapasztalom, hogy ezekből az emberekből már egyre kevesebb van. Ami régen működött, az ma már nem hoz átütő sikereket. És a sokféle diéta sem működik hosszú távon. Legyen szó akár a hisztamin diétáról, alacsony FODMAP-ről, AIP-ről, paleoról, alacsony szénhidrát tartalmú diétáról, vagy gyulladáscsökkentő étrendről. Átmenetileg mindig van javulás, na de egy életen át ezek nem tarthatóak. A szervezetünknek minden tápanyagra szüksége van az egészséges működéshez.

Egyre többször jelzi a gép, hogy valamelyik plexus (plexus oesophageus, a plexus coeliacus, plexus pancreaticus, plexus splenicus, plexus renalis, plexus adrenalis, plexus hepaticus, plexus cardiacus, plexus pulmonalis) felelős az adott szerv elégtelen működéséért.

Na, és ilyenkor érdemes egy kicsit megállni és elgondolkodni, hogy ezt meddig fogja bírni a szervezetünk? Ha a szervek beidegzése nem megfelelő, akkor valószínű, hogy a vérellátása és a nyirokkeringés sem lesz tökéletes. Akkor mitől lenne jó az emésztés? Mikor sokszor csak bekapunk valamit és már rohanunk is tovább. Nincs időnk semmire.

Felborul az egyensúly a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között.

Ami egyáltalán nem csoda ebben a felgyorsult világban.

Itt nem elég az emésztőrendszert és a tüneteket kezelni. Az idegrendszerrel is foglalkozni kell, mert jelez, hogy szüksége van egy kis pihenőre, hogy a szervek tudjanak regenerálódni.

Ilyen esetekben érdemes igénybe venni egy kellemes Vagus terápiát.

Meg kell állni egy pillanatra, hogy meghalljuk a lélek hangját és odafigyeljünk a testünk jelzéseire, hiszen a betegségnek útjelző feladata és tanító jellege van. Ezekre mindig érdemes odafigyelni, mert a tudatos figyelem által érkezik el a gyógyulás.

Szerző: Horváth Éva

  1. 06. 11.

Emésztőrendszerünk és az érzelmeink kapcsolata

Egy fiatal lány azzal keresett meg, hogy nem tudja emészteni a tejet és a tejtermékeket.

A felmérésnél az emésztőrendszer is jelzett egy kicsit, főleg a máj körüli nyirok, de legtöbb helyen a szív jelent meg, hogy a szívet kell kezelni, ami elsőre kicsit furcsának tűnt. De ahogy elkezdtünk beszélgetni kiderült, hogy az illetőt nagyon érzékenyen érintik az igazságtalanságok. Az is ha őt bármilyen igazságtalanság éri, de az is ha mást kibeszélnek a háta mögött. És ő ennek nem tudot hangot adni, leblokkolt ilyen helyzetekben, dühöt és tehetetlenséget érzett. Kellemetlenül érintik az ilyen szituációk, mivel nem tudta megfelelően kezelni. És természetesen a sors fintora, hogy ő ezt napi szinten megéli, hiszen nőkkel dolgozik együtt.

Itt most ugye tárgyalhatnánk, hogy kinek mi az igazság, mert ez azért elég szubjektív, de mindig az adott személy megélése a fontos. Ezért minden esetben az érzés és a mögöttes érzelemmel foglalkozunk. Itt nem az lesz a kérdés, hogy mi a valós igazság, hanem az ahogyan ő megélte az adott helyzetet.

Általában ilyenkor felmerül a kérdés, hogy “ismerős-e az érzés, ami abban a szituációban felszínre került, és érezhette ezt már korábban is?”. És legtöbbször “igen” a válasz. Mindez sokszor akár ovis korba vezethető vissza, vagy a családban, gyermekként megélt, bármilyen anya-apa közötti igazságtalanságra.

Igaz, hogy emésztőrendszeri tünettel kerestek meg, de……….. a készülék, ami agyhullámokon keresztül térképezi fel a szervezetet, megmutatta, hogy a szívnél van elakadás, ezért a testi tünet mögött lévő érzéssel is foglalkoznunk kell ha teljes gyógyulás a cél, és nem csak a tünet kezelése.

Az elején természetesen érdemes tartani a tejmentes diétát, és rendezni a bélflórát:  https://herbaferm.hu/?create_account=1&ref=af8742684d5b8464cddf1f0a09ee0829

Megtámogatni az emésztőrendszert egy kis menta- és körömvirágteával, valamint emésztőenzimmel és gyomorsavpótlással, de a felbukkanó érzéssel is dolgoznunk kell ami jelen esetben a harag, a düh és a tehetetlenség.

Emésztésünk nagy mértékben függ a bélflóránk állapotától. Bélflóránkra pedig az egészségtelen táplálék mellett a negatív érzelmek, a félelem és a stressz is rossz hatással van.

Ilyen esetekben lehet hasznos a Vagus kezelés, ami paraszimpatikus tónus növelő és az emésztőrendszerre valamint a stresszkezelésre is jótékony hatással van.

Következő cikkben lesz még szó az emésztőrendszer működéséről és a későbbiekben kitérek majd a bélflórára, valamint a Nervus Vagus (bolygóideg) működésére is.

A képen látható hölgy és a leírásban említett lány között semmilyen hasonlóság nincs. A kép csak    illusztráció, amely egy munkafolyamat során készült.

2023.04.07.

Szerző: Horváth Éva

 

Érzéseink kezelése

Érzéseink és gondolataink

Gyógyulásunkat nagy mértékben befolyásolja, hogyan kezeljük érzéseinket.

És mégis hogyan kezelhetnénk az érzéseinket? – kérdezik sokan

Dr. David R. Hawkins Elengedés című könyvében azt írja, hogy érzéseink kezelésének 3 fő módja van.

  1. ELFOJTÁS (szupresszió és represszió)
  2. KIFEJEZÉS
  3. MENEKVÉS (eszképizmus)

Mint ahogy azt a sorrend is mutatja a legtöbben elfojtjuk az érzéseinket. Történhet ez tudatosan (szupresszió) vagy akár tudattalanul (represszió) is. A tudatosan elfojtott érzések egy idő után tünetként jelentkeznek testünkben, mint pl. fejfájás, álmatlanság, hangulatingadozás, ingerlékenység, magas vérnyomás, különböző emésztőrendszeri problémák, feszültség a nyak- és hátizmainkban, stb.

A tudattalanul elfojtott érzésekhez olyan mély bűntudat és félelem kapcsolódik, amit azonnal elfojtunk, a tudattalanba taszítva azt, amiből az következik, hogy tagadjuk az adott érzés meglétét magunkban. A tagadás viszont komoly érzelmi és fejlődési akadályokhoz vezetnek. Ezért legtöbbször a bennünk lévő elfojtott és letagadott érzést kivetítjük azokra akik körülöttünk vannak, mert ilyenkor úgy tapasztaljuk mintha az érzés hozzájuk tartozna, és így ők válnak ellenséggé, úgymond lesz kire haragudni. Az elme pedig megnyugszik, mert mentséget keresett és talált is, akire kivetíthette a saját belső elfojtott és letagadott érzését.

A kivetítés a legfőbb mechanizmus, amit a világ előszeretettel használ. Ennek számlájára írható minden támadás, agresszió, háború, erőszak és a társadalom bomlasztásának valamennyi formája.

KIFEJEZÉS – Azzal, hogy kimondjuk vagy testbeszéddel kinyilvánítjuk a bennünk lévő negatív érzést, csak annyi belső nyomást engedünk ki, hogy a maradékot már el tudjuk fojtani, azaz kiszorítani a tudatosságunkból.

Nagyon sok esetben félünk szembenézni a legbelsőbb érzéseinkkel, hiszen olyan mértékű negativitást tartogatnak, hogy netán megsemmisítene, ha alaposabban megvizsgálnánk. Viszont azáltal, hogy az adott érzés kifejezésre jut, támogatást és energiát kap. A negativitás kifejezésre juttatása azonban a kapcsolatok romlásához vezethet, ezért a legjobb megoldásnak mégiscsak az tűnik ha felelősséget vállalunk a saját érzéseinkért, és megtanuljuk semlegesíteni őket.

MENEKVÉS (Eszképizmus) – Ebben az esetben az érzések elkerülése figyelemelterelésen keresztül történik. Ezek az emberek adják a szórakoztató- és a szeszipar gerincét, de azért a munkamániások is ide sorolhatók valamelyest. Figyelemeltereléssel semlegesítik a negatív érzéseket és így csak a pozitív érzések kerülnek kifejezésre. Ez a befelé figyelés elkerülésének társadalmilag elismert módja. 

Az emberek többsége megőrül attól, hogy szembenézzen önmagával. Mindenre képesek, hogy tudattalanok maradjanak. Megfigyelhetjük milyen gyakran kapcsolgatják a tévét, sőt van, hogy távirányítóval a kezükben alszanak el. Vagy egyfajta álomszerű állapotban járkálnak körbe-körbe, esetleg fel-alá a lakásban, menekülve a saját gondolataik elől. Pedig nem a gondolatok fájdalmasak, hanem az azokat kísérő érzések. Ha fel tudnák adni a gondolatok mögött meghúzódó fájdalmas érzést, akkor az összes negatív gondolat azonnal eltűnne.

Rengeteg energiát igényel, hogy a mélyben tartsuk a tudatosan vagy tudattalanul elfojtott érzéseket. Egy idő után az ember kimerül, elvész a kreativitása és a mások iránti őszinte érdeklődése. Mindez érzelmi elszigetelődéshez, önutálathoz, szeretetre és bizalomra való képtelenséghez vezet.

Bátorság és őszinteség szükséges ahhoz, hogy felismerjük saját működésünket, és megértsük érzéseink kezelési módját, ami sokszor fájdalmas is lehet. Az elfojtás és a menekvés, ugyan sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a szembenézés, csak egy baj van vele, nem hoz megoldást és a fejlődés is akadályokba ütközik. És ilyenkor jön a szenvedés, majd sorra jelennek meg a testi tünetek.  

A betegség többnyire jelzés, hiszen a tudattalanban lévő tartalom megnyilvánulási formát keres magának. Felelősségvállalással, tudatosan mindez szépen kezelhető, orvos vagy terapeutával együttműködve.

És a tudatos figyelem által, némi türelemmel kiegészítve elérkezik a várva várt gyógyulás is.

  1. 03. 25.

Szerző: Horváth Éva

(Kép forrása:pixabay)

Pályafutásom kezdete

Hogyan is kezdődött segítői pályafutásom?

Már kora gyermekkorban megjelent bennem a segítő szándék, mivel édesanyám sokat betegeskedett. Viszont a miértek is nagyon foglalkoztattak. Miért pont most? Miért pont Ő? És miért velem történik mindez? Gyermekként persze ezt még sehogy sem értettem, de az biztos, hogy mindenkit meg szerettem volna gyógyítani, még a kiskutyámat is, mert úgy gondoltam, hogy senki sem szenvedhet ezen a Földön.

Az igazi kihívás 2010-ben kezdődött, amikor cöliákiát diagnosztizáltak nálam és a fiamnál. Amihez még társult a Hashimoto, Anémia, SIBO és IBS is. A gyógyíthatatlan, autoimmun betegségek és a különböző társbetegségekkel való szembesülés először sokk és trauma volt a család számára. Viszont ha felismerjük benne a tanítást, akár egy nagy előrelépés is lehet, ami elindítja a változást , és egy új fejezet kezdődhet életünkben. Így történt ez nálunk is.

A fiam egészsége mindennél fontosabb volt számomra, így egész mélyen belevetettem magam a szakirodalomba. Igaz már régóta foglalkoztatottak az emésztőrendszeri rendellenességek, de itt már sokkal komolyabban vettem, mert a gyermekemről volt szó. A sokszínű mikrobiom is rendkívűl érdekesnek tűnt. És nem utolsó sorban a stressz hatása a szervezetünkre, összefüggéseiben az emésztőrendszerrel és a mikrobiommal.

Majd találkoztam a Vagus terápiával. A Nervus Vagus a X-es agyidegpár, ami a nyúltvelőből lép ki és a legnagyobb beidegzési területtel rendelkezik. A leghosszabb és a legfontosabb a 12 pár agyideg közül, mivel a paraszimpatikus idegrendszer 75-80%-át adja. Az agyunk és az enterális idegrendszer közötti főútnak is nevezhetjük. Beidegzi az összes létfontosságú zsigeri szervet, többek között a nyelőcsövet, a gyomrot, a májat, a vékonybelet és a vastagbél nagy részét. A gyógyulási minőség meghatározója, mivel felelős az immunitásért, a jólétért, a kiegyensúlyozottságért, az alvás minőségéért. Befolyásolja a fizikai és mentális terhelhetőséget.

Számomra a legnagyobb megdöbbenés az volt, mikor tudatosult bennem, hogy az összes felcímkézett betegségem, és a problémáim gyökere a szorongás és az ezzel együtt járó félelem. És ha fél-elem, akkor ugye nem lehet egész-ség. Milyen csodálatos a magyar nyelv.

A folyamatos tudásvágy és a több évnyi önismereti munka által betekintést nyerhettem a szervezetem működésébe és a sok “miért”-re is választ kaptam. Különös figyelmet fordítottam még a transzgenerációs mintákra, mivel a fiam, születése óta produkálta az édesanyám által már ismert érdekesebbnél érdekesebb emésztőrendszeri tüneteket.

Önismereti és TÉT® tanácsadóként azzal foglalkozom, hogy holisztikus szemlélettel segítsek a hozzám fordulóknak testi-lelki egyensúlyuk megtalálásában és helyreállításában.

Munkám mellett arra is odafigyelek, hogy egészséges ételek kerüljenek a családi asztalra. Ezért itthon készítem a gluténmentes és a kovászos kenyereket, a magtejeket, fermentálom a zöldségeket és gyümölcsöket, valamint csírákat nevelgetek és kertészkedem. De mindig hagyok magamnak egy kis időt a feltöltődésre is, például mikor a felkelő nap sugarait csodálom, miközben jó mély ki- és belégzéseket végzek.

Szeretnék biztatni mindenkit, hogy minden esetben van remény a gyógyulásra, ha megértjük mit mutat az adott tünet és mi az amin változtatnunk kellene. Mindez kitartást, türelmet és alázatot követel.

2023.03.20.

Önismereti út

Az önismeret által betekintést nyerhetünk saját lényünkbe és az életünkbe. Az egész arról szól, hogy megismerjem és elfogadjam önmagam, és mindezzel együtt saját magam megváltoztathatatlanságát is. Ugyanis a saját életemért én vagyok a felelős, de nem kizárólagosan. Önmegismerésünk folyamatában felszínre kerülnek azok a sérelmek, bent ragadt fájdalmak, melyek mindenképp átalakításra várnak.

A gyermekkori akut stressz, felnőttkorban magunkban tárolt feszültség, és az elfojtott érzelmek szó szerint lázadásra késztethetik a testet autoimmun betegségek formájában. Amikor sok-sok évvel ezelőtt, nálam is kiderült a cöliákia, ami szintén egy autoimmun betegség, akkor ezekről a dolgokról én még mit sem sejtettem.

És akkor mit olvasok Dr. Máté Gábor könyvében?

“Autoimmun betegségre azok hajlamosak, akik elnyomják a saját érzelmi szükségleteiket, hogy másokat szolgáljanak, a természetes és egészséges dühüket elfojtják, és úgy érzik ők felelősek mások boldogságáért, és ha mások rosszul érzik magukat, akkor az az ő hibájuk. Kik ezek a mai világban? Természetesen a nők.”

És, hogy ez mennyire igaz? Hát nálam teljes mértékben betalált.

Sok esetben sajnos egy betegség kell ahhoz, hogy ráébredjünk, hogy igazából nem a saját életünket éljük. Hogy a gyermekkori élményeink és a transzgenerációs minták miatt mennyire elidegenedtünk saját magunktól. És mindezek felismeréséhez, valamint a gyógyuláshoz önismereti munkára van szükség. Meggyógyítani mindenki csak saját magát tudja azzal, ha

végleg nemet mond a természetellenesen rákényszerített szerepekre, önazonossá válik, és mer szívbéli döntéseket hozni, mely felszabaduláshoz vezet.

Az önismeret attól még nagyon tud fájni, és néha olyan mint egy pokoljárás. De megéri, még így is megéri. Már csak azért is, hogy végre önmagunk lehessünk és merjünk önazonos döntéseket hozni. Ehhez viszont alázatra van szükség, és nem is kevésre, valamint tiszteletre és nem utolsó sorban rengeteg türelemre. Több évnyi önismereti munka után ezt bátran ki merem jelenteni.

Ha segítségre van szükséged, mert elakadtál valamelyik életterületen, válassz tanácsadóink közül.

2023.01.18.
Szerző: Horváth Éva
(kép forrása: pixabay)

Kövessen Minket Facebook oldalunkon is!

0
Visszajelzésekx