Cikkek

A Nervus Vagus hatása az emésztőrendszerre

Munkám során egyre több emésztőrendszeri problémával találkozom, szerteágazó tünetekkel. Van akinél csak puffadás van, melyhez székrekedés vagy hasmenés társul. De van, hogy a bőr jelez, hogy gyulladás van a bélrendszerben vagy a vastagbélben elszaporodtak…

Bővebben

Emésztőrendszerünk és az érzelmeink kapcsolata

Egy fiatal lány azzal keresett meg, hogy nem tudja emészteni a tejet és a tejtermékeket.
A felmérésnél az emésztőrendszer is jelzett egy kicsit, főleg a máj körüli nyirok, de legtöbb helyen a szív jelent meg, hogy a szívet kell kezelni, ami elsőre kicsit furcsának tűnt. De ahogy elkezdtünk beszélgetni kiderült….

Bővebben

Érzéseink kezelése

Gyógyulásunkat nagy mértékben befolyásolja, hogyan kezeljük érzéseinket.És mégis hogyan kezelhetnénk az érzéseinket? – kérdezik sokan Dr. David R. Hawkins Elengedés című könyvében azt írja, hogy érzéseink kezelésének 3 fő módja van…. Bővebben

Pályafutásom kezdete

Hogyan is kezdődött segítői pályafutásom? Már kora gyermekkorban megjelent bennem a segítő szándék, mivel édesanyám sokat betegeskedett. Viszont a miértek is nagyon foglalkoztattak. Miért pont most? Miért pont Ő? És miért velem történik mindez? Gyermekként… Bővebben

Önismereti út

Az önismeret által betekintést nyerhetünk saját lényünkbe és az életünkbe.Az egész arról szól, hogy megismerjem és elfogadjam önmagam, és mindezzel együtt saját magam megváltoztathatatlanságát is. 

Bővebben

A Nervus Vagus hatása az emésztőrendszerre

Munkám során egyre több emésztőrendszeri problémával találkozom, szerteágazó tünetekkel. Van akinél csak puffadás van, melyhez székrekedés vagy hasmenés társul. De van, hogy a bőr jelez, hogy gyulladás van a bélrendszerben vagy a vastagbélben elszaporodtak a barátságtalan bélbaktériumok vagy a gombák. Ez lehet akár ekcéma, psoriasis, seborrhea, rosacea, akné vagy a glutén okozta DHD. De megjelenhet nehézlégzés, szapora szívverés, magas vérnyomás, alvási rendellenességek, hajhullás, pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, mellékvese kimerülés, hormon problémák,ok nélküli szorongás, de akár pánik is.

Rengeteg féle diagnózis van: IBS, IBD, SIBO, SIFO, Chron, Colitis ulcerosa, Cöliákia, Hisztamin intolerancia, Reflux, IR, PCOS, Endometriózis, Diverticulózis………….

Néhány esetben a patkóbélben megtaláljuk a probléma okát, mely az elégtelen epe vagy hasnyálmirigy működés, amihez legtöbb esetben társul egy gyenge emésztés az alacsony gyomorsav miatt. Van olyan is, akinél az segít, ha méregtelenítjük a szervezetet és utána rendezzük a bélflórát. De azt tapasztalom, hogy ezekből az emberekből már egyre kevesebb van. Ami régen működött, az ma már nem hoz átütő sikereket. És a sokféle diéta sem működik hosszú távon. Legyen szó akár a hisztamin diétáról, alacsony FODMAP-ről, AIP-ről, paleoról, alacsony szénhidrát tartalmú diétáról, vagy gyulladáscsökkentő étrendről. Átmenetileg mindig van javulás, na de egy életen át ezek nem tarthatóak. A szervezetünknek minden tápanyagra szüksége van az egészséges működéshez.

Egyre többször jelzi a gép, hogy valamelyik plexus (plexus oesophageus, a plexus coeliacus, plexus pancreaticus, plexus splenicus, plexus renalis, plexus adrenalis, plexus hepaticus, plexus cardiacus, plexus pulmonalis) felelős az adott szerv elégtelen működéséért.

Na, és ilyenkor érdemes egy kicsit megállni és elgondolkodni, hogy ezt meddig fogja bírni a szervezetünk? Ha a szervek beidegzése nem megfelelő, akkor valószínű, hogy a vérellátása és a nyirokkeringés sem lesz tökéletes. Akkor mitől lenne jó az emésztés? Mikor sokszor csak bekapunk valamit és már rohanunk is tovább. Nincs időnk semmire.

Felborul az egyensúly a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között.

Ami egyáltalán nem csoda ebben a felgyorsult világban.

Itt nem elég az emésztőrendszert és a tüneteket kezelni. Az idegrendszerrel is foglalkozni kell, mert jelez, hogy szüksége van egy kis pihenőre, hogy a szervek tudjanak regenerálódni.

Ilyen esetekben érdemes igénybe venni egy kellemes Vagus terápiát.

Meg kell állni egy pillanatra, hogy meghalljuk a lélek hangját és odafigyeljünk a testünk jelzéseire, hiszen a betegségnek útjelző feladata és tanító jellege van. Ezekre mindig érdemes odafigyelni, mert a tudatos figyelem által érkezik el a gyógyulás.

Szerző: Horváth Éva

  1. 06. 11.

Emésztőrendszerünk és az érzelmeink kapcsolata

Egy fiatal lány azzal keresett meg, hogy nem tudja emészteni a tejet és a tejtermékeket.

A felmérésnél az emésztőrendszer is jelzett egy kicsit, főleg a máj körüli nyirok, de legtöbb helyen a szív jelent meg, hogy a szívet kell kezelni, ami elsőre kicsit furcsának tűnt. De ahogy elkezdtünk beszélgetni kiderült, hogy az illetőt nagyon érzékenyen érintik az igazságtalanságok. Az is ha őt bármilyen igazságtalanság éri, de az is ha mást kibeszélnek a háta mögött. És ő ennek nem tudot hangot adni, leblokkolt ilyen helyzetekben, dühöt és tehetetlenséget érzett. Kellemetlenül érintik az ilyen szituációk, mivel nem tudta megfelelően kezelni. És természetesen a sors fintora, hogy ő ezt napi szinten megéli, hiszen nőkkel dolgozik együtt.

Itt most ugye tárgyalhatnánk, hogy kinek mi az igazság, mert ez azért elég szubjektív, de mindig az adott személy megélése a fontos. Ezért minden esetben az érzés és a mögöttes érzelemmel foglalkozunk. Itt nem az lesz a kérdés, hogy mi a valós igazság, hanem az ahogyan ő megélte az adott helyzetet.

Általában ilyenkor felmerül a kérdés, hogy “ismerős-e az érzés, ami abban a szituációban felszínre került, és érezhette ezt már korábban is?”. És legtöbbször “igen” a válasz. Mindez sokszor akár ovis korba vezethető vissza, vagy a családban, gyermekként megélt, bármilyen anya-apa közötti igazságtalanságra.

Igaz, hogy emésztőrendszeri tünettel kerestek meg, de……….. a készülék, ami agyhullámokon keresztül térképezi fel a szervezetet, megmutatta, hogy a szívnél van elakadás, ezért a testi tünet mögött lévő érzéssel is foglalkoznunk kell ha teljes gyógyulás a cél, és nem csak a tünet kezelése.

Az elején természetesen érdemes tartani a tejmentes diétát, és rendezni a bélflórát:  https://herbaferm.hu/?create_account=1&ref=af8742684d5b8464cddf1f0a09ee0829

Megtámogatni az emésztőrendszert egy kis menta- és körömvirágteával, valamint emésztőenzimmel és gyomorsavpótlással, de a felbukkanó érzéssel is dolgoznunk kell ami jelen esetben a harag, a düh és a tehetetlenség.

Emésztésünk nagy mértékben függ a bélflóránk állapotától. Bélflóránkra pedig az egészségtelen táplálék mellett a negatív érzelmek, a félelem és a stressz is rossz hatással van.

Ilyen esetekben lehet hasznos a Vagus kezelés, ami paraszimpatikus tónus növelő és az emésztőrendszerre valamint a stresszkezelésre is jótékony hatással van.

Következő cikkben lesz még szó az emésztőrendszer működéséről és a későbbiekben kitérek majd a bélflórára, valamint a Nervus Vagus (bolygóideg) működésére is.

A képen látható hölgy és a leírásban említett lány között semmilyen hasonlóság nincs. A kép csak    illusztráció, amely egy munkafolyamat során készült.

2023.04.07.

Szerző: Horváth Éva

 

Érzéseink kezelése

Érzéseink és gondolataink

Gyógyulásunkat nagy mértékben befolyásolja, hogyan kezeljük érzéseinket.

És mégis hogyan kezelhetnénk az érzéseinket? – kérdezik sokan

Dr. David R. Hawkins Elengedés című könyvében azt írja, hogy érzéseink kezelésének 3 fő módja van.

  1. ELFOJTÁS (szupresszió és represszió)
  2. KIFEJEZÉS
  3. MENEKVÉS (eszképizmus)

Mint ahogy azt a sorrend is mutatja a legtöbben elfojtjuk az érzéseinket. Történhet ez tudatosan (szupresszió) vagy akár tudattalanul (represszió) is. A tudatosan elfojtott érzések egy idő után tünetként jelentkeznek testünkben, mint pl. fejfájás, álmatlanság, hangulatingadozás, ingerlékenység, magas vérnyomás, különböző emésztőrendszeri problémák, feszültség a nyak- és hátizmainkban, stb.

A tudattalanul elfojtott érzésekhez olyan mély bűntudat és félelem kapcsolódik, amit azonnal elfojtunk, a tudattalanba taszítva azt, amiből az következik, hogy tagadjuk az adott érzés meglétét magunkban. A tagadás viszont komoly érzelmi és fejlődési akadályokhoz vezetnek. Ezért legtöbbször a bennünk lévő elfojtott és letagadott érzést kivetítjük azokra akik körülöttünk vannak, mert ilyenkor úgy tapasztaljuk mintha az érzés hozzájuk tartozna, és így ők válnak ellenséggé, úgymond lesz kire haragudni. Az elme pedig megnyugszik, mert mentséget keresett és talált is, akire kivetíthette a saját belső elfojtott és letagadott érzését.

A kivetítés a legfőbb mechanizmus, amit a világ előszeretettel használ. Ennek számlájára írható minden támadás, agresszió, háború, erőszak és a társadalom bomlasztásának valamennyi formája.

KIFEJEZÉS – Azzal, hogy kimondjuk vagy testbeszéddel kinyilvánítjuk a bennünk lévő negatív érzést, csak annyi belső nyomást engedünk ki, hogy a maradékot már el tudjuk fojtani, azaz kiszorítani a tudatosságunkból.

Nagyon sok esetben félünk szembenézni a legbelsőbb érzéseinkkel, hiszen olyan mértékű negativitást tartogatnak, hogy netán megsemmisítene, ha alaposabban megvizsgálnánk. Viszont azáltal, hogy az adott érzés kifejezésre jut, támogatást és energiát kap. A negativitás kifejezésre juttatása azonban a kapcsolatok romlásához vezethet, ezért a legjobb megoldásnak mégiscsak az tűnik ha felelősséget vállalunk a saját érzéseinkért, és megtanuljuk semlegesíteni őket.

MENEKVÉS (Eszképizmus) – Ebben az esetben az érzések elkerülése figyelemelterelésen keresztül történik. Ezek az emberek adják a szórakoztató- és a szeszipar gerincét, de azért a munkamániások is ide sorolhatók valamelyest. Figyelemeltereléssel semlegesítik a negatív érzéseket és így csak a pozitív érzések kerülnek kifejezésre. Ez a befelé figyelés elkerülésének társadalmilag elismert módja. 

Az emberek többsége megőrül attól, hogy szembenézzen önmagával. Mindenre képesek, hogy tudattalanok maradjanak. Megfigyelhetjük milyen gyakran kapcsolgatják a tévét, sőt van, hogy távirányítóval a kezükben alszanak el. Vagy egyfajta álomszerű állapotban járkálnak körbe-körbe, esetleg fel-alá a lakásban, menekülve a saját gondolataik elől. Pedig nem a gondolatok fájdalmasak, hanem az azokat kísérő érzések. Ha fel tudnák adni a gondolatok mögött meghúzódó fájdalmas érzést, akkor az összes negatív gondolat azonnal eltűnne.

Rengeteg energiát igényel, hogy a mélyben tartsuk a tudatosan vagy tudattalanul elfojtott érzéseket. Egy idő után az ember kimerül, elvész a kreativitása és a mások iránti őszinte érdeklődése. Mindez érzelmi elszigetelődéshez, önutálathoz, szeretetre és bizalomra való képtelenséghez vezet.

Bátorság és őszinteség szükséges ahhoz, hogy felismerjük saját működésünket, és megértsük érzéseink kezelési módját, ami sokszor fájdalmas is lehet. Az elfojtás és a menekvés, ugyan sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a szembenézés, csak egy baj van vele, nem hoz megoldást és a fejlődés is akadályokba ütközik. És ilyenkor jön a szenvedés, majd sorra jelennek meg a testi tünetek.  

A betegség többnyire jelzés, hiszen a tudattalanban lévő tartalom megnyilvánulási formát keres magának. Felelősségvállalással, tudatosan mindez szépen kezelhető, orvos vagy terapeutával együttműködve.

És a tudatos figyelem által, némi türelemmel kiegészítve elérkezik a várva várt gyógyulás is.

  1. 03. 25.

Szerző: Horváth Éva

(Kép forrása:pixabay)

Pályafutásom kezdete

Hogyan is kezdődött segítői pályafutásom?

Már kora gyermekkorban megjelent bennem a segítő szándék, mivel édesanyám sokat betegeskedett. Viszont a miértek is nagyon foglalkoztattak. Miért pont most? Miért pont Ő? És miért velem történik mindez? Gyermekként persze ezt még sehogy sem értettem, de az biztos, hogy mindenkit meg szerettem volna gyógyítani, még a kiskutyámat is, mert úgy gondoltam, hogy senki sem szenvedhet ezen a Földön.

Az igazi kihívás 2010-ben kezdődött, amikor cöliákiát diagnosztizáltak nálam és a fiamnál. Amihez még társult a Hashimoto, Anémia, SIBO és IBS is. A gyógyíthatatlan, autoimmun betegségek és a különböző társbetegségekkel való szembesülés először sokk és trauma volt a család számára. Viszont ha felismerjük benne a tanítást, akár egy nagy előrelépés is lehet, ami elindítja a változást , és egy új fejezet kezdődhet életünkben. Így történt ez nálunk is.

A fiam egészsége mindennél fontosabb volt számomra, így egész mélyen belevetettem magam a szakirodalomba. Igaz már régóta foglalkoztatottak az emésztőrendszeri rendellenességek, de itt már sokkal komolyabban vettem, mert a gyermekemről volt szó. A sokszínű mikrobiom is rendkívűl érdekesnek tűnt. És nem utolsó sorban a stressz hatása a szervezetünkre, összefüggéseiben az emésztőrendszerrel és a mikrobiommal.

Majd találkoztam a Vagus terápiával. A Nervus Vagus a X-es agyidegpár, ami a nyúltvelőből lép ki és a legnagyobb beidegzési területtel rendelkezik. A leghosszabb és a legfontosabb a 12 pár agyideg közül, mivel a paraszimpatikus idegrendszer 75-80%-át adja. Az agyunk és az enterális idegrendszer közötti főútnak is nevezhetjük. Beidegzi az összes létfontosságú zsigeri szervet, többek között a nyelőcsövet, a gyomrot, a májat, a vékonybelet és a vastagbél nagy részét. A gyógyulási minőség meghatározója, mivel felelős az immunitásért, a jólétért, a kiegyensúlyozottságért, az alvás minőségéért. Befolyásolja a fizikai és mentális terhelhetőséget.

Számomra a legnagyobb megdöbbenés az volt, mikor tudatosult bennem, hogy az összes felcímkézett betegségem, és a problémáim gyökere a szorongás és az ezzel együtt járó félelem. És ha fél-elem, akkor ugye nem lehet egész-ség. Milyen csodálatos a magyar nyelv.

A folyamatos tudásvágy és a több évnyi önismereti munka által betekintést nyerhettem a szervezetem működésébe és a sok “miért”-re is választ kaptam. Különös figyelmet fordítottam még a transzgenerációs mintákra, mivel a fiam, születése óta produkálta az édesanyám által már ismert érdekesebbnél érdekesebb emésztőrendszeri tüneteket.

Önismereti és TÉT® tanácsadóként azzal foglalkozom, hogy holisztikus szemlélettel segítsek a hozzám fordulóknak testi-lelki egyensúlyuk megtalálásában és helyreállításában.

Munkám mellett arra is odafigyelek, hogy egészséges ételek kerüljenek a családi asztalra. Ezért itthon készítem a gluténmentes és a kovászos kenyereket, a magtejeket, fermentálom a zöldségeket és gyümölcsöket, valamint csírákat nevelgetek és kertészkedem. De mindig hagyok magamnak egy kis időt a feltöltődésre is, például mikor a felkelő nap sugarait csodálom, miközben jó mély ki- és belégzéseket végzek.

Szeretnék biztatni mindenkit, hogy minden esetben van remény a gyógyulásra, ha megértjük mit mutat az adott tünet és mi az amin változtatnunk kellene. Mindez kitartást, türelmet és alázatot követel.

2023.03.20.

Önismereti út

Az önismeret által betekintést nyerhetünk saját lényünkbe és az életünkbe. Az egész arról szól, hogy megismerjem és elfogadjam önmagam, és mindezzel együtt saját magam megváltoztathatatlanságát is. Ugyanis a saját életemért én vagyok a felelős, de nem kizárólagosan. Önmegismerésünk folyamatában felszínre kerülnek azok a sérelmek, bent ragadt fájdalmak, melyek mindenképp átalakításra várnak.

A gyermekkori akut stressz, felnőttkorban magunkban tárolt feszültség, és az elfojtott érzelmek szó szerint lázadásra késztethetik a testet autoimmun betegségek formájában. Amikor sok-sok évvel ezelőtt, nálam is kiderült a cöliákia, ami szintén egy autoimmun betegség, akkor ezekről a dolgokról én még mit sem sejtettem.

És akkor mit olvasok Dr. Máté Gábor könyvében?

“Autoimmun betegségre azok hajlamosak, akik elnyomják a saját érzelmi szükségleteiket, hogy másokat szolgáljanak, a természetes és egészséges dühüket elfojtják, és úgy érzik ők felelősek mások boldogságáért, és ha mások rosszul érzik magukat, akkor az az ő hibájuk. Kik ezek a mai világban? Természetesen a nők.”

És, hogy ez mennyire igaz? Hát nálam teljes mértékben betalált.

Sok esetben sajnos egy betegség kell ahhoz, hogy ráébredjünk, hogy igazából nem a saját életünket éljük. Hogy a gyermekkori élményeink és a transzgenerációs minták miatt mennyire elidegenedtünk saját magunktól. És mindezek felismeréséhez, valamint a gyógyuláshoz önismereti munkára van szükség. Meggyógyítani mindenki csak saját magát tudja azzal, ha

végleg nemet mond a természetellenesen rákényszerített szerepekre, önazonossá válik, és mer szívbéli döntéseket hozni, mely felszabaduláshoz vezet.

Az önismeret attól még nagyon tud fájni, és néha olyan mint egy pokoljárás. De megéri, még így is megéri. Már csak azért is, hogy végre önmagunk lehessünk és merjünk önazonos döntéseket hozni. Ehhez viszont alázatra van szükség, és nem is kevésre, valamint tiszteletre és nem utolsó sorban rengeteg türelemre. Több évnyi önismereti munka után ezt bátran ki merem jelenteni.

Ha segítségre van szükséged, mert elakadtál valamelyik életterületen, válassz tanácsadóink közül.

2023.01.18.
Szerző: Horváth Éva
(kép forrása: pixabay)

Kövessen Minket Facebook oldalunkon is!

0
Visszajelzésekx